Unika vandalrör i återvunnet aluminium – Knut Olsson Plåt blir en av de första att testa ALUearth+

Familjeföretaget Knut Olsson Plåt AB i Upplands Väsby satsar på att ta fram egna moderna plåtprodukter för fastigheter. När de utvecklat sin senaste innovativa lösning för vandalrör med justerbara fästen valde de återvunnet aluminium som material och tog hjälp av Alutrade!

Knut Olsson Plåt AB är ett familjeägt företag som ligger i Upplands Väsby och drivs av Mikael Olsson och sonen Oskar Olsson. De har specialiserat sig på att ta fram en rad egna, moderna och robusta plåtprodukter för fastigheter. De har exempelvis kompletta takluckor för uppstigning och inspektion och lövsilar för stuprör i aluminium som finns i flera olika designer och färger.

Produkten som Alutrade just nu samarbetar tillsammans med Knut Olsson Plåt kring att tillverka är så kallade vandalrör. Vandalrören skyddar husets grund mot fuktskador och finns i hela 7 olika utföranden för att passa olika typer av fastigheters behov.

Upprinnelsen till att Knut Olsson Plåt har valt att innovera och ta fram den här nya produkten är att större företag kopierat deras tidigare vandalrör som tillverkades i plåt. Som litet företag gäller det att vara snabbfotad och uppfinningsrik, så de tog i stället fram de nya vandalrören i aluminium.

- Fler och fler företag inom plåtbranschen går över till aluminium, särskilt när det gäller produkter för avrinning och liknande där produkten utsätts för vatten, berättar Oskar Olsson. Det finns flera fördelar med att använda aluminium i dessa fall, då aluminium är mer rostbeständigt än stål och även har en lättare vikt, vilket förbättrar arbetsmiljön.

Mikael Olsson har lång erfarenhet av att ta fram produkter och har gjort det så länge han har drivit företag. De har på så sätt byggt upp ett brett kontaktnät för att rita upp och ta fram prototyper.

- Där har Alutrade hjälpt oss på ett jättebra sätt när det gäller den här produkten, säger Oskar Olsson. Det är inte helt lätt att ta fram ett rör med justerbart fäste, vilket är den stora grejen med vandalröret. Vi har haft bra kontakt med säljarna på Alutrade och blivit väl bemötta. De är samarbetsvilliga och ingen idé är för galen! Det tycker vi är bra.

Detta är ett av de första projekt som Alutrade gör i minst 95% återvunnet aluminium, som består av omsmält process-skrot och kasserade profiler. Detta material går under varumärket ALUearth+ och Knut Olsson Plåt blir en av de första av Alutrades kunder att använda det.

- Vi på Alutrade tycker att vandalrören är en spännande produkt och är glada för att Knut Olsson Plåt hakade på idén att tillverka dem i ALUearth+. De är alltid bra och enkla att jobba tillsammans med och vi ser fram emot att fortsätta samarbeta med Knut Olsson Plåt, säger Alutrades distriktsäljare för Stockholmsområdet Martin Gustavsson.

Publicerat: 2023-06-14
Vi på Alutrade

Kontakt

Vi har ett stort utbud av standardprofiler och hjälper mer än gärna till att skräddarsy produkter i aluminium. Ta kontakt med våra rådgivare för den bästa lösningen för dig och ditt företag.