Verktyg

Profiler i alla former och storlekar

Våra konstruktörer - aluminiumproffs med superkrafter

Hos oss arbetar tre konstruktörer som tillsammans samlat ihop nästan 90 års erfarenhet av aluminium.

Ska en skräddarsydd profil tas fram, då är våra konstruktörer Jan-Erik, Christer och Torbjörn inte sena med att öppna CAD-programmet och börja rita. Tillsammans har de lång erfarenhet av teknik och konstruktion inom aluminiumbranschen. Vi vågar lova att de kan allt som är värt att veta om aluminium och lite till! Många gånger kan de komma med förslag och ge nya infallsvinklar som leder till både kostnadsbesparingar, optimering av funktion och användning av profilen. Vi säljer inte bara en produkt – vi ger dig en helhetslösning!​

Massiva profiler och hålprofiler

Det finns två huvudgrupper av aluminiumprofiler - massiva profiler och hålprofiler. Verktygen tillverkas av härdat verktygsstål. Kostnaderna för att ta fram ett nytt strängpressningsverktyg är ganska låga, vilket gör det rimligt även när det gäller mindre serier och prototypframtagning.

För massiva profiler består verktyget av en matris, det vill säga en flat skiva. Beroende på profilens storlek och vikt kan verktyget ha ett eller flera hål, motsvarande den önskade profilens tvärsnitt.

Ett verktyg för en hålprofil består av två delar samt en så kallad backer som stödjer verktyget. Den första delen kallas kärna och hålls på plats med hjälp av en brygga över vilken metallen delar sig. Det formar profilens invändiga yta. Den andra delen är en matris som formar ytterkonturerna på profilen.

Eftersom aluminiummetallen delar på sig då den passerar kärnan för att sedan välla ihop innan den passerar verktygsöppningen, innebär metoden att den pressade hålprofilen har skarvar. Dessa är dock mycket starka.