Från aluminiumplåtar till skyddsrockar

Företaget Trioplast kontaktade Alutrade i samband med att de behövde köpa några enstaka aluminiumplåtar. Efter ett par samtal ändrades snart fokus och resultatet blev ett samarbete kring skyddsrocken Triomummel™. Trioplastkoncernen är en av Europas ledande aktörer inom nyskapande och kostnadseffektiva förpackningslösningar baserade på polyetenfilm.

I rådande tider har ett flertal industrier fått ställa om sin produktion – antingen för att anpassa sig för att överleva eller för att producera produkter som det råder ett direkt behov av.

I och med Covid-19 och det ökande behovet av skyddsutrustning inom sjukvården, började Trioplast tillverka just den här modellen av skyddsrock. Efter en första projektkontakt, som från början handlade om enbart aluminiumplåtar, satte sig Alutrades tekniker Torbjörn H Weiholt i bilen och körde upp till fabriken MO Industri i småländska Bottnaryd där skyddsrockarna skulle produceras. Det visade sig att plåtarna var den lilla delen i projektet. MO Industri skulle konstruera en maskin för att kunna producera skyddsrockar på löpande band och uppdraget för Alutrade blev nu att rita upp och designa pappersskisser till digitala ritningar, för att ha möjlighet att tillverka värme-, svets- och stansplåtar.

Det tog många timmar av hårt arbete, men efter ett par dagar kunde ritningar levereras och dessa ledde i sin tur till att en prototyp togs fram. Denna skulle sedan godkännas på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. När Karolinska gett grönt ljus och godkänt prototypen – med vissa ändringar – körde projektansvarig på MO Industri express från Stockholm till Växjö för direktleverans till Alutrade. Nya underlag till produktionen av plåtarna började genast tas fram. Efter ytterligare en sen natt levererades nya produktionsklara ritningar.

Alutrade har också levererat ca 24 stycken vattenskurna aluminiumämnen till projektet i tjocklekarna 10, 20 och 30 mm.

I mitten av maj producerades ca 25 000 Triomummel per dygn hos MO Industri. Under vecka 21 satte man ännu en maskin till i drift i Landskrona för att kunna dubblera produktionen. Trioplast tillverkar även cirka 2,5 miljoner ärmlösa förkläden i veckan i fem av deras andra fabriker. Allt för att ställa om och anpassa produktionen efter det rådande läget.

Fantastiskt ändå – trots omständigheterna – hur vi alla kan hjälpas åt för att bidra och att vi gör det tillsammans!

Publicerat: 2022-01-17
Vi på Alutrade

Kontakt

Vi har ett stort utbud av standardprofiler och hjälper mer än gärna till att skräddarsy produkter i aluminium. Ta kontakt med våra rådgivare för den bästa lösningen för dig och ditt företag.