Branschledande Pilotfish håller fordonsvärlden uppkopplad

Pilotfish är IT-leverantören till allmänna transporter i Europa. Deras molnbaserade lösningar för publika fordon möjliggör uppkoppling på ett snabbt och säkert sätt och bidrar till ökad säkerhet, kontroll och miljötänk. Alutrade levererar elektroniklådan som fungerar som gateway.

Pilotfish var bland de allra första att börja arbeta med uppkopplade produkter i fordon. Genom en plattform, eller gateway som den kallas, kan bussar, tåg, båtar och spårvagnar koppla upp sig i molnet. All data från de applikationer som kopplas in i gatewayen skickas vidare upp i molnet - till huvudkontoret eller direkt till föraren. Föraren får feed-back direkt under körning, till exempel om gasen eller bromsen används för mycket. Information som är värdefull och dessutom bra både för miljön och dessutom bidrar det till minskat slitage på fordonet.

Det går att koppla upp alla möjliga system i gatewayen - skyltsystem, passagerarräkning, hälsostatus på växellådan, däcktrycket - i stort sett alla data som finns på bussen. Hälsodata för fordonet skickas till huvudkontoret eller depån, som på så sätt alltid har koll på hur bussen mår och vart den är. Det är biljettsystemet som är unikt för Pilotfish samt att de arbetar med branschstandarden ITXGT. Den bygger på en möjlighet att på ett enhälligt sätt arbeta med alla möjliga typer av fordon och system, eftersom det är en öppen plattform och användaren blir därför inte låst i ett system.

Förebyggande underhåll är viktigt för Pilotfish konstruktioner. Med hjälp av data och att därmed kunna vara proaktiv och förutsäga om något i fordonet kommer gå sönder sparar man både pengar, arbete och det främjar dessutom kundservicen för resenärerna. ”Vi har samma utmaningar som alla andra som gör fordonselektronik”, förklarar Pilotfish VD Magnus Andersson. ”Damm, vibrationer, fukt med mera är utmaningar som elektroniklådan måste vara rustad för. Lådan måste dessutom vara IP-klassad. Eftersom vi jobbar mot både tåg, buss och båt så har vi utökade krav på oss. Vi får ofta höra från våra kunder att produkterna är väldigt robusta”, fortsätter Magnus. ”Att elektroniklådan är strängpressad gör att vi kan vara mer flexibla. Vi kan göra ändringar och justeringar till relativt låga verktygskostnader. Om den varit gjuten skulle det vara mer komplicerat. En annan stor fördel är hela konceptet med lådan. Även när det gäller små volymer kan vi enkelt göra förändringar om det behövs och den låga vikten är såklart en positiv aspekt - inklusive kretskort med mera väger lådan under ett kilo”.

Alutrade köper in och levererar en färdig profil till elektroniklådan som lagerhålls i Växjö för avrop. Profilen kapas upp i rätt längd hos Alutrade och hålas sedan. Efter det skickas profilen vidare till underleverantör för lackering och screentryckning. Även sidogavlarna, som är i stål, levereras av Alutrade. Även de lackeras och screentrycks på samma sätt.

”Vad gäller samarbetet med Alutrade så fungerar det väldigt bra och smidigt”, säger Anders Lundqvist, inköpare på Pilotfish. ”Vi har ett nära samarbete med Alutrades tekniker Jan-Erik som är en klippa. Genom åren har vi behövt göra förändringar på gatewayen, men det har alltid varit smidigt — små overheadkostnader och snabb responstid. Vi har hittat ett sätt där allt fungerar fint, utan långa ledtider”, fortsätter Anders. ”Vi behöver aldrig bekymra oss över om något ska fungera och det är smidigt med en leverantör som ombesörjer allt – vi köper en helhetslösning där vi får en färdig produkt. Vi behöver inte bekymra oss om något annat.”

De främsta fördelarna med Alutrade enligt Pilotfish är att företaget är en svensk leverantör vilket underlättar i kommunikation och snabbhet. ”Vi tänker på samma sätt”, förklarar Magnus Andersson. ”Flexibilitet är viktigt för oss och att Alutrade är en komplett one-stop-shop. Att kunna få en komplett leverans tillsammans med de andra faktorer som nämnts, det är saker som gör att vi inte letar efter någon annan leverantör”, fortsätter Magnus. ”Alutrade håller det de lovar och leveranstiderna fungerar bra. Det är ett baskrav hos de flesta leverantörer, men det är de andra sakerna som utmärker Alutrade. Det är värdefullt med en bra relation om det skulle bli problem”, avslutar Magnus.

Bilden: Alutrades tekniker Jan-Erik Carlsson och elektroniklådan till Pilotfish.

 

Pilotfish har funnits i över 20 år. De har sitt ursprung ur Ericsson men började efter ett tag arbeta med kollektivtrafiken. De är ägda av Voith sedan 2019 och är 20 000 anställda. Pilotfish är branschledande vad gäller öppna standarder, men de är också starka vad gäller att hämta ut data från bussen - det är där de har sitt hjärta. Vill du veta mer om Pilotfish och deras produkter? Läs mer på www.pilotfish.se

Publicerat: 2022-03-09
Vi på Alutrade

Kontakt

Vi har ett stort utbud av standardprofiler och hjälper mer än gärna till att skräddarsy produkter i aluminium. Ta kontakt med våra rådgivare för den bästa lösningen för dig och ditt företag.