Konjunkturutmaningar, lägre råvarupriser och hållbarhetssatsning med ALUearth

Alutrades VD Mattias Söderqvist kommenterar marknadsläget och aluminiumpriserna.

Alutrade har ca 800st aktiva kunder från en mängd olika branscher. I dessa tider märker vi att konsumentnära kunder minskar. Inflationen, det tuffa ränteläget och prisökningar som drabbar hushåll och privatpersoner påverkar köpkraften. Men vi ser samtidigt att ett antal kundsegment ökar! Exempelvis har vi många kunder som är relaterat till energibesparing, där vi ser en stor efterfrågan. Det är vår styrka att vi spänner över många olika branscher, vilket gör oss mer resistenta när konjunkturen svänger. Trots detta märker vi en generell nedgång. Förra året, som var vårt rekordår, hade vi dels en organisk tillväxt men en del av tillväxten var även relaterat till råvaruökningar. I år ser vi att råvaran går ner men i svenska kronor är skillnaden inte lika stor då Euron har blivit dyrare.

Vi ser också att efterfrågan på hållbara produkter, som aluminium med lågt koldioxidavtryck och återvunnet material ökar. Därför känns det mycket bra att vi nu kan erbjuda våra kunder ALUearth och ALUearth+, som gör att vi kan matcha våra konkurrenters hållbara produkter. ALUearth har ett koldioxidutsläpp på maximalt 4,0  C02/kg och ALUearth+ är producerat av minst 95% omsmält aluminium från process-skrot och har ett koldioxidutsläpp så lågt som 0,5 Co2/kg. Det gör att våra produkter kan mäta sig med de mest miljöklassade alternativen hos våra konkurrenter. Hållbarhet har alltid varit viktigt för oss på Alutrade och det är frågor som vi har jobbat med i många år, men det kommer nu att bli enklare för oss att kommunicera hållbarhetsaspekten på ett tydligt sätt med våra kunder.

Trots alla orosmoln såsom inflation, räntehöjningar och minskad byggnation ser vi på Alutrade positivt på framtiden. Vårt koncept är mycket uppskattat av våra kunder och många nya kunder ser direkt många fördelar med att jobba med oss. I höst kommer vi se om konjunkturen fortsätter sin kräftgång eller om det ljusnar. Vi tror på det sista!

Mattias Söderqvist

Publicerat: 2023-06-14
Vi på Alutrade

Kontakt

Vi har ett stort utbud av standardprofiler och hjälper mer än gärna till att skräddarsy produkter i aluminium. Ta kontakt med våra rådgivare för den bästa lösningen för dig och ditt företag.