Minskat spill i produktionen – nu kan vi få ut maximalt av materialet

Att minska spill i produktionen är alltid av hög prioritet för oss på Alutrade. Även om allt spillmaterial går till återvinning så är det ännu mer effektivt att få ut så mycket som möjligt av färdigpressat material, då detta sparar både tid, pengar och är bättre för miljön. Det var ett av skälen till att vi investerat i en ny enkelkap, Elumatec MPS 5391, som varit igång i produktionen sedan i mars. Det har redan visat sig att maskinen verkligen infriat förhoppningen att kunna minska spillet.

- Innan har vi inte kunnat såga så säkert och få ett så fint snitt. Särskilt när man jobbar med dyrt material så vill vi få ut så mycket som möjligt av det. Innan blev det stora bitar kvar, berättar Krister Stålgren som är produktions- och lagerchef på Alutrade.

De stora restbitar som tidigare blev över har sparats, och nu har 720 stycken gamla restbitar som annars hade gått till återvinning och smälts om, istället kunnat tas tillvara. Man kan nu med hjälp av den nya maskinen få ut en eller till och med två färdiga produkter av restbitarna! Kvar blir ofta bara en spillbit på några få millimeter. Det som gör att detta är möjligt är pushern som maskinen använder och klampens konstruktion som gör att den kan hålla i ett mycket tunt material utan att kompromissa med skärsnittet.

- På så sätt kan vi nu spara och samla på oss alla restbitar och sedan köra dem i vår nya maskin, där vi kan få ut maximalt av materialet, säger Krister Stålgren.

Publicerat: 2023-06-14
Vi på Alutrade

Kontakt

Vi har ett stort utbud av standardprofiler och hjälper mer än gärna till att skräddarsy produkter i aluminium. Ta kontakt med våra rådgivare för den bästa lösningen för dig och ditt företag.