Alutrades VD kommenterar marknadsläget

Mattias Söderqvist reflekterar kring 2023 och blickar framåt mot 2024.

2023 har varit ett händelserikt år för oss på Alutrade. Vi har fyllt 40 år som företag och detta har vi firat med en gemensam konferensresa tillsammans med personalen till Europa. Vi har gjort nya investeringar och introducerat ALUearth® för att förenkla för våra kunder att göra mer miljömedvetna val.

Vi är ofta med på Handelsbankens frukostmöten för att få nya insikter och perspektiv, och senast deltog vi när deras förvaltare Jakob Ohlsson gav oss en närmare titt på marknadsläget. Jakob, som är känd för sina träffsäkra prognoser, målade upp en positiv bild av framtiden. Med räntetoppen på nedgång och en ljus framtid för börsen nära förestående, var det ett budskap som vi på Alutrade tar fasta på.

2022 var ett exceptionellt år med en påtaglig aluminiumbrist som påverkade vårt dagliga arbete. Vi minns hur vi redan 2021 fick åka hem från ICA utan Coca Cola, på grund av aluminiumbristen. Aluminiumbristen fortsatte under 2022, vilket var en av faktorerna som bidrog till att 2022 var präglat av stark tillväxt för Alutrade, även om den tillväxten till viss del dopades av de höga aluminiumpriserna och att många valde att fylla sina lager i den osäkra samtiden.

Jämför man 2023 med föregående år ser vi därmed en minskning på ca 20%. Denna minskning kan delvis förklaras av den generella nedgången i aluminiumpriset, som dock balanseras av valutaeffekter då Euron har ätit upp en del av dessa förluster. Genom att ta del av Handelsbankens insikter och lyssna på signalerna från våra befintliga och potentiella kunder, ser vi med försiktig optimism fram emot 2024. Vi förutspår att det nya året kommer att likna 2023 i vissa avseenden, men med förhoppningen om en ökad styrka och stabilitet.

Man brukar säga att ett sammansvetsat lag kan överprestera, och våra medarbetare har verkligen varit kärnan i vår framgång. Enligt vår senaste medarbetareundersökning har vi aldrig haft så nöjda och engagerade medarbetare som under 2023. Denna styrka och positiva anda tar vi med oss in i framtiden, och vi ser med spänning fram emot vad 2024 har att erbjuda. Våra medarbetare utgör en viktig del av vår framgångsresa och deras nöjdhet är en betydelsefull faktor för att nå våra framtida mål.

Så låt oss gemensamt blicka tillbaka på ett händelserikt 2023 och se fram emot ett ännu starkare och mer framgångsrikt 2024 för Alutrade och hela aluminiumbranschen.

Publicerat: 2023-12-14
Vi på Alutrade

Kontakt

Vi har ett stort utbud av standardprofiler och hjälper mer än gärna till att skräddarsy produkter i aluminium. Ta kontakt med våra rådgivare för den bästa lösningen för dig och ditt företag.