Alutrades VD kommenterar marknadsläget och aluminiumpriserna

Efter rekordåret 2022 kommenterar Alutrades VD Mattias Söderqvist marknadsläget och aluminiumpriserna:

Inget år är det andra likt. Förra året blev ett rekordår för Alutrade, faktum är att det var det bästa någonsin. Vi växte organiskt men också med ”hjälp” av kraftiga råvaruökningar på London Metal Exchange (LME). Dessutom såg vi prisökningar på premium som är ett pristillägg från smältverken, och prisökningar relaterat till högre energikostnader. LME peakade i månadsskiftet 2022 februari/mars men har sedan sakta men säkert minskat. Även premium har haft samma resa. Hur det kommer se ut resten av året är så klart extremt svårt att sia om. Men med säkerhet kan vi säga att Kina och kriget i Ukraina har en avgörande roll i hur LME ska utveckla sig. När det gäller Kina har lagren på Shanghai metallbörs (SHFE) ökat kraftigt under den sista tiden och det borde tala för lägre priser. När det gäller kriget i Ukraina påverkar sanktionerna mot Ryssland priset och om sanktionerna blir ännu tuffare kommer sannolikt priset att gå upp.

 

Vi på Alutrade tror på ett lite sämre 2023 jämfört med 2022. Detta är relaterat till inflation och högre räntor. Det märks tydligt att det påverkar konsumentnära produkter såsom solskydd, inglasningar med mera. Oavsett vilket kommer vi göra allt vi kan för att ha fortsatt nöjda kunder, det är enligt mig det bästa receptet för fortsatta framgångar.

 

Mattias Söderqvist

VD

Alutrade AB

Publicerat: 2023-03-08
Vi på Alutrade

Kontakt

Vi har ett stort utbud av standardprofiler och hjälper mer än gärna till att skräddarsy produkter i aluminium. Ta kontakt med våra rådgivare för den bästa lösningen för dig och ditt företag.