Alutrade lanserar ALUearth och ALUearth+ för ännu mer hållbara aluminiumprofiler

Alutrade är stolta över att kunna erbjuda ännu mer hållbara alternativ för aluminiumprofiler. Under varumärkena ALUearth och ALUearth+ kan vi nu erbjuda material med betydligt lägre CO2-utsläpp än genomsnittet i branschen. Med ALUearth använder vi primäraluminium med maximalt 4,0 CO2/kg utsläpp, jämfört med de vanliga 6,7 CO2/kg i Europa. ALUearth+ är tillverkat av minst 95% omsmält aluminium och har endast 0,5 CO2/kg utsläpp, vilket gör det till ett ännu mer hållbart alternativ.

- Det här ligger i linje med vårt hållbarhetsarbete enligt Agenda 2030, säger Katarina Blomkvist som är miljö- och kvalitetschef på Alutrade. ALUearth och ALUearth+ har framkommit tack vare vårt aktiva arbete tillsammans med våra leverantörer där vi under en längre tid haft fokus på hållbarhet.

ALUearth och ALUearth+ är material som nu finns tillgängligt för alla nya produkter och till viss del även för befintliga produkter. ALUearth+ kommer alltid att vara ett något mer exklusivt material, i och med att tillgången är begränsad.

- 75% av allt aluminium som någonsin tillverkats fortfarande är i bruk. Vi på Alutrade bedömer att återvinningsbart konsumentskrot kommer att bli en bristvara då allt fler efterfrågar återvunnet material. Även process-skrot har en begränsad tillgång, säger Katarina Blomkvist. Därför tror vi att det är viktigt att fokusera på det primäraluminium vi använder och att det har så lågt co2-footprint som möjligt och att vi även jobbar mer med alla andra hållbarhetsaspekter runt omkring såsom hållbara energikällor och transporter. Vi har dock möjlighet att erbjuda även omsmält material i och med ALUearth+ även om det också kommer att vara i begränsad tillgång.

Alutrades VD Mattias Söderqvist är glad över att äntligen kunna lansera ALUearth och ALUearth+.

- Det känns jättekul! Vi har jobbat med hållbarhetsfrågor länge och vi märker en allt större efterfrågan från våra kunder. Med våra nya varumärken ALUearth och ALUearth+ kommer det att bli enklare att tydligt kommunicera med kunderna vad vi kan erbjuda och visa att det vi erbjuder kan mäta sig med de mest miljöprofilerade produkterna hos våra konkurrenter, säger Mattias.

Är du intresserad av att veta mer om våra hållbara alternativ, så kontakta gärna din säljare på Alutrade.

 

ALUearth

ALUearth är primäraluminium som framställts med ett maximalt utsläpp på 4,0 Co2/kg. Detta är betydligt lägre än de utsläpp på 6,7 Co2/kg som är det vanligaste hos nyproducerat primäraluminium i Europa, eller jämfört med utsläpp på 16,6 Co2/kg som är det globala genomsnittet.

ALUearth+

ALUearth+ tillverkas från minst 95% omsmält aluminium från process-skrot och kasserade profiler. Att smälta om aluminium kräver endast 5% av den energi som går åt för att framställa primäraluminium vilket blir 0,5 Co2/kg (uppskattat värde baserat på 8,6 vilket är snittet på det aluminium som idag används i Europa, 8,6/100x5%=0,43 kg).

Läs mer om ALUearth och Aluearth+

Publicerat: 2023-06-14
Vi på Alutrade

Kontakt

Vi har ett stort utbud av standardprofiler och hjälper mer än gärna till att skräddarsy produkter i aluminium. Ta kontakt med våra rådgivare för den bästa lösningen för dig och ditt företag.