Gjutna rör

 

Ett alternativ till att pressa aluminiumrör är att gjuta det. Centrifugalgjutning är en av metoderna, vilket innebär att man utnyttjar tyngd- och centrifugalkraften. Den här metoden är mycket bra när det gäller stora aluminiumrör i mindre kvantiteter. Maxlängden är ca 1200 mm. Den legering som är bäst lämpad för centrifugalgjutning är AlMgSi5.

Det finns tre olika metoder för centrifugalgjutning:

  •     verklig centrifugalgjutning
  •     centrifugalpressgjutning
  •     centrifugalformgjutning

I verklig centrifugalgjutning låter man en form snurra runt sin egen axel och får då en gjutning som är bra för ihåligt gjutgods. Det går att ha olika lutning på rotationsaxeln, vilket ger olika effekter.

Vid centrifugalformgjutning roterar formen i en vertikal vinkel. Man använder då centrifugalkraften endast till att få bort slagg och eftermatning, samt för små förbättringar.

Centrifugalpressgjutning innebär att man sätter formar på en rund platta för att sedan låta dem snurra runt. Man får då centrifugalkraften att pressa ut smältan från mitten till formarna. Detta är en bra metod för tunt gods, komplicerade detaljer och för vissa legeringar som har en hög smälttemperatur.

Aluminiumrör Övriga rör Gjutna rör