Specialprofiler – kundanpassade profiler i aluminium

 

Specialprofiler

 

Specialprofiler är lösningen då en standardprofil inte är tillräcklig. Den är optimalt utvecklad, konstruerad och anpassad för att möta de egna unika kraven och behoven. Verktygskostnaderna för strängpressade aluminiumprofiler är låga vilket gör att aluminiumprofiler även är ett lämpligt material för tillverkning av prover och prototyper.

Vi har lång erfarenhet och gedigen kunskap vad gäller profilkonstruktion och bistår gärna vid utvecklingen av din egen specialprofil i aluminium med avseende bl a på utformning, funktion, legering, toleranser och hållfasthet m.m. Små eller stora profiler spelar ingen roll – vi har stor erfarenhet av både och.

Alutrades kunskap om olika pressverk leder till en optimal tillverkning av just din profil. Vår oberoende ställning gör att vi fritt kan välja leverantör för att du skall kunna få bästa pris, rätt kvalité och kortaste leveranstid. Dimensionsområdet blir också betydligt större. Valmöjligheten ökar att få rätt leveranslängd och ytbehandling.

För mer information om vilka möjligheter vi har att ta fram specialprofiler, läs om stora profiler och små profiler en bit längre ner på sidan.

Din profil kan levereras bearbetad och ytbehandlad helt efter dina önskemål.

 

Vårt lagerprogram är ett av Europas största och mest omfattande med ett unikt urval av legeringar och dimensioner. De vanligaste legeringarna är EN 6060/6063 och EN 6082. Mer udda dimensioner tar vi hem från våra leverantörer runt om i Europa.

Ett brett utbud av olika dimensioner och legeringar finns av L-profil, u-profil, t-profil, i-profil, z-profil och h-profil.

Din profil kan också levereras bearbetad och ytbehandlad enligt önskemål. Ni kan läsa mer om olika bearbetnings- och ytbehandlingsmetoder under Bearbetning och Ytbehandling.

Stora specialprofiler i aluminium

 

Avgörande vid val av legering är ofta kraven som ställs på materialet, vilka egenskaper materialet har och möjligheterna att bearbeta det.
Strängpressning kan delas in i två grupper. AlMgSi (6000) gruppen och AlZnMg (7000) gruppen. Båda grupperna kan värmebehandlas. Därmed förbättras hållfastheten genom en kombination av legeringens egenskaper och värmebehandling.

Legering 6063 är den mest använda aluminiumlegeringen på grund av dess motstånd mot korrosion. Anodisering är en utmärkt ytbehandling för denna legering, som används huvudsakligen till arkitektoniska arbeten. Genom sina strängpressningsegenskaper lämpar den sig för komplicerade konstruktioner. Legering 6101B är en speciallegering med hög elektrisk ledningsförmåga och därför väl lämpad för användning i komponenter som leder elektricitet.

6005A, 6061 och 6082 är legeringar som passar ett brett användningsområde där hållfasthet är viktigare än ytfinhet. Av alla AlMgSi är legeringarna 6061 och 6082 de starkaste och därför mest lämpade för dynamiska belastningskonstruktioner. För komplicerade strängpressningar och ihåliga sektioner är legeringarna 6061 och 6005A att föredra framför 6082 då de inte alltid behöver vattenkylas (vilket kan orsaka deformationer som är svåra att rätta till) medan legering 6082 alltid behöver intensiv avkylning.

Legering 7020 är starkare än legering 6082 eller 6061 och är extremt lämpad för svetsade konstruktioner. Legering 7020 är den starkaste legeringen med nästan samma mekaniska egenskaper som normal byggnadsstål. Som ett resultat är detta en vanligt förekommande legering i konstruktioner med höga krav på hållfasthet. Den används också i tunga svetsade byggnadskonstruktioner.

Alla AlMgSi legeringar lämpar sig för svetsning med den förlorar en stor del i styrka både i svetsfogen och i den av värme påverkade zonen, som ett resultat av värmepåverkan under svetsprocessen. Alla AlZnMg legeringar är ytterst lämpliga för svetskonstruktioner eftersom minskningen i styrka orsakad av svetsprocessen är avsevärt mindre.

  

Små specialprofiler i aluminium

 

Små aluminiumprofiler används inom en rad olika områden där precisionen är viktig, t ex datorer, elektronik, styrutrustningar och medicinsk utrustning. Dessa produkter kännetecknas av krav på hög kvalitet och snäva toleranser. Små profiler i aluminium är lämpliga vid behov av ett lätt material med god hållfasthet, samtidigt som det skall vara lätt att forma till komplicerade profiler.

Vi har möjlighet att leverera profilerna med, i vissa fall, väldigt korta leveranstider. Eftersom varje profil och projekt är unikt, ber vi er att kontakta försäljningsavdelningen för mer information om utfallsprover och leveranstider.

Verktygskostnaderna är låga tack vare att produktionsutrustningen är avsevärt mindre än normalt vid strängpressning. God totalekonomi och lönsamhet vid mindre serier blir mycket bra. Om produkten är osäker eller konstruktionen ej är helt färdig är det en stor fördel med låga verktygskostnader.

 

Teknisk data för små aluminiumprofiler:

Väggtjocklek ned till 0,8 mm

Profilverktyg från 20 g/m till 2,0 kg/m

Måttolerans ned till +/- 0,05 mm

Max dimension inom en omskriven cirkel med 80 mm i diameter

Vi utför anodisering och kapar profilerna i exakt längd efter dina önskemål.

 

För tillfället har vi tyvärr tekniska problem med våra formulär. Får du inte svar inom 24h på din fråga vänligen kontakta oss på info@alutrade.se eller telefon 0470-74 54 00.

OBS! Alutrade är ett B2B-företag och vi säljer inte material till privatpersoner.

Har du frågor om den här profilen eller vill du beställa?

1 + 4 =

Aluminiumprofiler Specialprofiler